AgendaDonderdag 25 maart 2021, 19.00 en 21.00 uur, Organisatie Oude Muziek

Geannuleerd i.v.m. Corona

Fuoco E Cenere / Jay Bernfeld met Gambasuites van Marais en Morel

Over het concert:

“De Italianen werden verblijd met de viool, de Duitsers met de fluit, het klavecimbel viel toe aan de Engelsen, maar de Fransen werden gezegend met de viola da gamba,” schreef Hubert Le Blanc in 1740. Op dat moment kon Frankrijk al terugkijken op honderd jaar gambamuziek van de hoogste kwaliteit, met virtuozen als Monsieur de Sainte Colombe en Marin Marais. Aangevoerd door gambist Jay Bernfeld combineert Fuoco E Cenere werk van Marais met dansen van zijn leerling Jacques Morel tot suites die het mooiste van twee generaties meesterschap laten horen.

Zie en beluister een kort promotiefilmpje.

Jay Bernfeld:

“Marin Marais is een van mijn meest inspirerende leraren. Zijn vijf boeken met muziek voor de viola da gamba geven indicaties voor vingerzettingen, dynamiek en vibrato, maar ook voor emoties en esthetiek, in ons programma verweven we stukken van Marais met dansen van een van zijn leerlingen, Jaques Morel.”

Musici:

Ronald Martin Alonso viola da gamba, Andre Henrich theorbe, Bertrand Cuiller klavecimbel en Jay Bernfeld viola da gamba en muzikale leiding

Biografie:

Klassieke muziek saai…? Niet bij Fuoco E Cenere. Gedurfde programmakeuzes, frisse vertolkingen en unieke cross-overs (onder meer met poppentheater en haute cuisine) maken van elke uitvoering een sensationeel avontuur. In hun muzikale laboratorium komen de mooiste verhalen en rijkste emoties tot bloei, die het publiek met nieuwe oren naar toprepertoire laten luisteren. Maar Fuoco E Cenere doet met evenveel enthousiasme vergeten meesters herleven, en werd daarvoor al meermaals bekroond. Ook in hun tien opnamen – die samen 1000 jaar muziek omvatten – verrassen de musici onder leiding van gambist Jay Bernfeld steeds opnieuw met hun aparte kijk op de klassieke canon en hun baanbrekende werk in muzikaal terra incognita.

Programma:

Marin Marais: Arabesque / Les Folies d’Espagne / Lent / Grand Ballet / Fantaisie / Allemande / Sarabande / Chaconne / Charivary / Allemande la Marianne / Gigue la Pagode / Tombeau pour Marais le Cade / Chaconne in G

Jacques Morel: Vite / Sarabande / Prelude in D / Le Folet / Echos de Fontainebleau / Fantaisie

Duur: 60 minuten, geen pauze

Kaarten: € 25,- , vriend € 21,- , CJP/student € 10, – (exclusief transactiekosten)

Kaartverkoop: via Oude Muziek of 030-2329010

Zoals altijd in de Zuidervermaning Westzaan is dit een concert bij kaarslicht.

Uiteraard zijn de gebruikelijke Corona maatregelen van toepassing. Zie o.a. Coronamaatregelen Oude Muziek

Labels: