AgendaZondag 18 september 2022 van 12:00 tot 15:00 Quilt-expositie

Vandaag is een expositie van quilten in de Zuidervermaning te zien. De werken zijn gemaakt door Quiltgroep De Busy Bees. Deze groep entousiaste quilters bestaat uit oa Tini Tuinman, Lies Heil, Yvonne Kooijmans, Evelien Boekhoorn-Koning, Lia Troup en Corrie Roffel.

Wat is een Quilt?

Een quilt is een doorgestikte deken. Hij wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn (whole cloth) of patchwork. Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse culcita, dat gevulde zak betekent. Via de Franse woorden couette en cuile werd dit later quilt.

Oorspronkelijk was de quilt bedoeld als deken, om zich te beschermen tegen koude weersinvloeden. De motieven waren eenvoudig.

Quilten bestaat al heel lang

Al in de romeinse tijd werd aan quilten gedaan. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680.

Zelfs kruisvaarders droegen gequilte jassen tegen de kou, dus heel praktisch toegepast.

Later werd het, vooral in Europa, onder andere toegepast om de eigenaar te kunnen laten zien dat hij het wel heel goed voor elkaar had, een uiting van rijkdom dus.

In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika. Meisjes leerden het quilten al op jonge leeftijd. Iedere speciale gelegenheid was een aanleiding om eens lekker te gaan quilten. Er werden symbolen in te verwerkt, zodat de maker op die manier uiting kon geven van een mening of iets dergelijks. Net als merklappen kregen quilts hierdoor een historische waarde.

In 1924 was de eerste quilttentoonstelling in New York. In Europa was de quilt minder populair.

Quilt, 1940

Vanaf ongeveer 1950 zijn textielkunstenaars gaan experimenteren en zijn de artquilts ontstaan, waar ook textielvreemde materialen in verwerkt worden.

Zoek voor meer informatie op bijv wikipedia